Tips på att flyga till Spanien billigt

Spanien är svenskarnas favoritland nummer ett. Inget annat land kommer ens i närheten av att besökas så ofta av svenskar. Det börjar dock bli så många alternativ med olika flygbolag, även från mindre städer, och prisklasser att man kan behöva en läsa en guide på att flyga till Spanien innan man hittar rätt. Tyvärr äger ingen av de stora flygsökmotorerna någon större hjälp eftersom de bara listar flyg som de kan tjäna pengar på (inte alla flygbolag delar med sig till reklamsidor). Inte ens svenska staten har en komplett, och överskådlig, lista över alla flyg till Spanien.

Läs mer utförliga tips på hur man flyger billigt till Spanien.

Första flyget till Spanien från Sverige gick 1955

Gammalt planSpanien har varit vårt val nummer ett i princip sedan 1960-talet då man först började anordna flyg till Spanien i en större skala. Den allra första reguljära flygningen från Sverige till Spanien skedde 1955, då ett charterplan lyfte från Stockholm med destination Palma. Då handlade det inte om direktflyg, utan man fick mellanlanda i Göteborg, Malmö, Stuttgart och (!) övernatta i Marseille.

Alternativen blir fler och fler

Idag kan man flyga till ett tiotal flygplatser i Spanien från ett 15-tal svenska orter. Det går till exempel lågprisflyg med Ryanair från Skavsta, Västerås och Göteborg. En uppstickare till Ryanair är Norwegian som bland annat flyger till Alicante från mindre orter som Umeå och Karlstad.

För att flyga som billigast

Om du vill flyga till Spanien så billigt som möjligt så rekommenderar jag att du flyger i april då det brukar (dock inte om påsken infaller i april) vara som billigast att flyga till Spanien. Dyrast är det i februari, särskilt sportlovsveckan. Tänk också på att sportlovet infaller på olika datum i olika delar av Sverige.

När du bokar testa alltid flera olika datum då det kan skilja tusenlappar i pris. Glöm heller inte att kontrollera avgifter etc. Det är inte alltid Ryanair är som billigast i slutändan.

Glöm den gamla devisen att det är ”billigast i sista minuten”. Ju tidigare du bokar flyg ju billigare blir det.

Bor du nära Norge eller Danmark kolla upp vad det kostar därifrån också. Påfallande ofta är det billigare att flyga från våra grannländer.