Om fotoresor – tips för dig som vill ut och fotografera världen

Om att välja bland utbudet av fotoresor

Öva dig inför en större fotoresa i dina hemtrakter

Fotoresor blir ett allt vanligare resa-tema i takt med att svenskarna blir allt mer intresserade av fotografi. Vad man kanske bör tänka på när man väljer fotoresa är att när man är nybörjare behöver att inte alla dessa fototurer vara till ett exotiskt resmål, eller ens ligga långt borta. En bygdetur i närheten av din ort är en utmärkt utgångspunkt för att vässa ditt fotande innan du tar nästa steg, en längre, mer avancerad resa.

Gå igenom kostnaderna för olika alternativ

Det kan skilja mycket i pris mellan resebolag som arrangerar fotoresor. Ett tips är att du noggrant studerar vad som ingår i fotoresan. Jämför aspekter som boende, inträdeskostnader, måltider, transporter under resan, etc. Vissa resepaket utgår från att du redan kan konsten att fotografera och är mer inriktade på att hitta fantastiska motiv, och att allt annat (som måltider, transport) stör fotograferandet så lite som möjligt. Andra fotoresor är riktade mot nybörjare och är fotografi-utbildning i kombination med en resa. Ofta är de sistnämnda resorna inte så exotiska. Själva fotograferandet står mer i fokus än motiven.

Den bästa typen av fotoresa är en kombination av båda dessa upplägg. Motiven ska stå i fokus, men man ska också kunna ha med professionella fotografer på resan som kan komma med ovärderliga tips.

Tips: för att fota med iPhone Pro.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är att det inte är för många deltagare i ressällskapet i förhållande till hur många guider som medföljer. Upplevelsen blir urvattnad om gruppen som reser är för stor.

Det finns fortfarande inte så många fotoresor att välja på i Sverige, men utbudet växer. Om du vill ha en resa till ett riktigt exotiskt resmål i kombination med erfarna, professionella fotografer rekommenderas helt klart AktivResors fotoresor till Namibia. ”Följ med på fotoresa till Namibia, ett av Afrikas vackraste länder. Under resan kommer ni uppleva många olika miljöer och en stor variation av motiv: storslagen natur, människor och vilda djur. Ni kommer att besöka världens högsta sanddyner, se majestätiska ökenelefanter, mäktiga stjärnhimlar, hälsa på hos Himbafolket och mycket, mycket mer. Reseledare är fotografer som har tidigare erfarenhet av fotoresor till Namibia.” Dessa resor till Afrika är mycket populära och brukar sälja slut snabbt, så boka tidigt. Säsongen i skrivande stund är mellan april och maj (vilket är en utmärkt period att besöka afrika med fotografi i fokus!).

Dessa resor har ungefär bara 10 deltagare, 2 ledare/fotografer och en medföljande kock! Entréavgifter etc. ingår också i priset, och ni har en chans att såväl fota fantastiska motiv, som att lära er nya, professionella tekniker för att fota bilder i Loney Planet-anda. Rekommenderas starkt!


Publicerat

i

av

Etiketter: