Därför blir man sjuk efter långflygningar och så kan man undvika det!

Många blir sjuka efter en långflygning. Undersökningar har också visat att människor rapporterar fler symptom på förkylning efter en längre flygning. Så många som 3-20 procent av alla flygresenärer upplever förkylningssymptom 1-2 veckor efter en 2 och en halv timma lång flygning.

Därför blir man sjuk när man flyger

Den vanligaste boven i dramat är den dåliga luften som cirkulerar i kabinen. Dock har forskning visat att ännu viktigare faktorer i sammanhanget är torr luft och kroppens fysiologiska respons till en brist på fuktighet i luften. En annan bidragande orsak är att man sitter i väldigt trånga utrymmen.

Det finns ett skräckexempel som illustrerar hur den dåliga kabinluften kan bidra till att sprida till exempel influensan. Det hände visserligen för länge sedan (ventilationen är lite bättre nu, men inte bra) men ett plan blev försenat med tre timmar och inom två dagar var 72 procent av alla passagerare sjuka i influensan (som man senare spårade till en passagerare i planet). Orsaken var att man stod kvar på flygplatsen med ventilationen avstängd. Rekommendationer är att alla passagerare ska vara ute ur planet inom 30 minuter efter att ventilationen stängts av. Om detta inte sker påminn kabinpersonalen!

Så gör du för att undvika att bli sjuk efter en längre flygning

  • Drick mycket vätska. Det är det enskilt viktigaste du kan göra för din hälsa när du flyger. Detta minskar risken att dra på sig infektioner på grund av den torra luften, men också att du ska drabbas av migrän.
  • Se till att hålla näsan fuktig genom saltvatten nässpray och genom att andas in ångan av varma drycker som kaffe eller choklad. Problemet med torra slemhinnor är nämligen att de är mer mottagliga för virus.
  • Undvik ljummen mat som serveras på planet. Undersökningar har visat att flygplansmat kryllar av bakterier, och som bekant så dödar värme bakterier. Det bästa är att du tar med dig egen mat.
  • Se till att hålla en god handhygien. Kabien kryllar av bakterier, säten och toaletter är dessutom ofta dåligt städade. Särskilt på billiga flyg. Är det någon gång man ska bete sig som om man hade bacillskräck är det på ett flygplan. Med andra ord, ta inte i något följt av att du petar dig i ögonen eller munnen…

Tips:  Använd stödstrumpor. När man sitter stilla länge (på t ex ett flygplan) är det risk att blodcirkulationen försämras och det kan leda till svullnad och värk i både ben och fötter eller ännu värre, blodproppar. Med ett par bra stödstrumpor för flygresor ökar blodcirkulationen tack vare det tryck strumporna skapar mot anklar och vader.


Publicerat

i

av

Etiketter: