Därför ska man undvika Charter-resor

Charter-resor var länge och väl i princip det enda man hade att välja på i utbudet av resor. Lyckligtvis är detta inte längre fallet. Faktum är att Charterresan som sådan ofta fortfarande är ett ganska prisvärt alternativ. I alla fall på ytan. Under ytan så döljer sig många pristillägg, undermålig kvalitet och ohederliga metoder.

Aftonbladet publicerade en gång en intressant artikel om charterbolagens fula metoder. Bland annat har man pratar med före detta anställda på Ving, Fritidsresor och Apollo.

Vad som kommer fram i artikeln är bland annat att charterbolagens lokala guider, med eller utan sina uppdragsgivares goda minne, ser till att sko sig på allt som går att sko sig på. Till exempel har man provision på bensinstationer som ligger längs vägen från flygplatsen till hotellet, med lokala sjukhus som man för turister till, med restauranger och butiker som ingår i guidade vandringsturer, etc.

Det säger sig själv att om researrangören utgår med provision som utgångspunkt när de designar resan för turisten så är det inte direkt destinationens “pärlor” som man vaskar fram på resemålet.

Än mer allvarligt är att, det enligt artikeln, verkar som om charterbolagen mixtrar med priserna på sitt utbud av hotellrum. Enligt en före detta samarbetspartner till ett stort svenskt charterbolag så är något rejält ruttet i charterbranschens annonsering av 2 eller 3 rum. “Låt oss säga att du betalade extra för att få större lägenhet så var det pengar i sjön. Du hade fått det rummet i alla fall eftersom det inte fanns några andra”.

“Problemet”för resebolagen, enligt Aftonbladets grundtes, är att man nuförtiden har så så låga marginaler i rummen som man hyr ut till turister att man måste se till att dra in pengar via alternativa metoder. Detta innebär att turistens upplevelse är minst lika sponsrad, och icke-autentisk, som vilken svensk storfilm som helst, där produktplaceringarna är så framträdande att de påverkar själva handlingen.

Chefer för resebolagen har fått komma till tals i Aftonbladets intervju och bekräftar flera av anklagelserna samtidigt som man förnekar vissa aspekter. Klart står det dock att charterresan som sådan är ett undermåligt alternativ under utlandssemestern.

Det bästa sättet att resa är att boka flyg själv via något av lågprisbolagen. Boka sedan en lägenhet eller till och med ett hus online (man får så mycket mer bostad för pengarna jämfört med hotell). Detta förfarande i kombination med en pålitlig gratis-guide (vimlar av dem till alla populära destinationer, helt gratis, bara att Googla eller söka i din mobils app-store) gör den egen-skräddade resan till ett överlägset alternativ.

Det krävs inte så mycket energi eller tid för att på egen hand förvandla en okej semester till en fantastisk semester, helt utan att bli mer eller mindre lurad på varje krona längs vägen.


Publicerat

i

av

Etiketter: