5 andliga anledningar att åka till Hawaii

För många som besöker Hawaii för första gången är det främst en plats där det råder perfekt väder, och stränder så orörda att det är precis som att gå rakt in i ett vykort.

Men Hawaii är mycket mer än dess idylliska natur. För infödda hawaiibor som blivit välsignade med att kalla öarna hem, är Hawaii en livsstil och ett sätt att tänka. De infödda Hawaiian begreppen Pono, aloha, aina, Ohana och mana är avgörande för att förstå varför Hawaii konsekvent rankats som den minst stressade och lyckligaste platsen i Amerika.

Tillämpa dessa begrepp på ditt eget liv och du kan börja förstå varför intresset för den hawaiianska kulturen växer i västvärlden!

  • Pono översätts enklast till rättfärdighet. Att leva i enlighet med Pono innebär främst att göra “ett medvetet beslut att göra rätt saker för sig själv, för andra och för miljön.” Tanken att moralisk karaktär leder till lycka har funnits sedan Aristoteles, men få platser på jorden införlivar idén i vardagen på samma genomgripande sätt som man gör i Hawaii. Vikten av Pono finns även i statens motto: “Livet på jorden förevigas i rättfärdighet”, “Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono,”.
  • Aloha: När man slår upp “aloha” i en Hawaiiansk ordbok hittar man synonymer som kärlek, ömhet, medkänsla, barmhärtighet, medlidande, vänlighet, känsla, nåd och välgörenhet. Aloha används oftast som en hälsning eller avskedsfras för att skapa en atmosfär av vänlighet och kärlek, “Aloha-attityden” är en del av allt i Hawaii: folk surfar med aloha, lagar mat med aloha, och till och med arbetar med en känsla av Aloha. Det är som om folk i Hawaii är ständigt omgivna med sitt mantra om att leva livet med kärlek.
  • Aina betyder mark, jord. Livet i Hawaii levs utomhus – gallerior, bostäder, kontor, och även flygplatsen är byggd med open-air gångvägar. Stora fönster, eller lanais (balkonger eller uteplatser) ser till att du aldrig är helt inomhus (i Sverige lider en majoritet av befolkningen av D-vitaminbrist som en följd av att vi får för lite dagsljus). Infödda Hawaiibor ser sina identiteter och välbefinnande tätt sammanflätade med naturen. Du behöver inte leva i ett tropiskt paradis för att bli ett med naturen dock. Enligt en undersökning som nyligen utfördes i Kanada så utmanade man deltagarna att komma ut i naturen i 30 minuter per dag i 30 dagar i följd. Deltagarna rapporterade efter att experimentet var slut att de noterat “signifikanta ökningar i deras känsla av välbefinnande, de kände sig mer vitala och energiska, mindre stressade, negativa, och upplevde mindre sömnproblem.” Att bara ha lunch i det fria eller ta en promenad genom en park kan hjälpa dig att hitta tillbaka till aina.
  • Ohana, som filmen Lilo & Stitch lärde oss, betyder familjen. Ordet kommer från OHA, vilket är den högt vördade taro-växten, och det betyder att alla Ohana kommer från samma rot. Oavsett hur avlägset släktskapet är mellan Hawaiibornas antika släktingar så har man den uppfattningen att alla kom från samma rot och därmed är del av samma familj. Ohana används allmänt för att beskriva en grupp av människor med ett gemensamt band. Folk i Hawaii har en gemenskaps-Ohana, vänner är en annan Ohana och arbetsplatsen en annan del av samma rot.
  • Mana kan översättas till svenska som “makt” eller “kraft”, men för de som bor på Hawaii kan begreppet makt inte jämställas med materiella ägodelar, som hur fin bil eller stor bostad du har. Mana är en livsenergi som flödar genom alla ting och är väldigt individuellt: du har en chans att vinna eller förlora mana i allt du gör. Enligt Hawaiiansk mysticism så är det viktigt att “ha ett meningsfullt arbete att utföra, att njuta med harmoniska relationer med människor omkring dig, och att i den utsträckning det är möjligt för dig att hjälpa till att samla mana åt andra.”

Kanske ett av de bästa exemplen på mana hittas i den bortgångne senatorn Daniel K. Inouyes liv och karriär. Den älskade Inouye beskrevs ofta som lågmäld, blygsam; en man med integritet, och hans mana ledde honom till att bli den senator som suttit längst på sin post i USA: s historia. Hans sista ord var “aloha”.


Publicerat

i

av

Etiketter: