Resetrender 2024 samt de mest populära destinationerna under året

En av årets stora trender inom resande är att flygplatser blir alltmer bekväma att besöka. Flertalet av de stora internationella flygplatserna bygger om och bygger ut för att göra flygplatsupplevelsen mer bekväm. Dessutom kommer resandet förmodligen vara något begränsat under en lång tid framöver vilket innebär mindre trängsel. Risken är dock ökade säkerhetskontroller, PCR-tester etc.

Hotell å andra sidan drar ner på personal och inför mer automatiserade system.

Å tredje sidan så är en av 2024 års stora resetrender att man hellre hyr ett hus eller en lägenhet. Detta för oss in på nästa punkt.

Nämligen att man vill ha en mer lokal upplevelse när man reser. Man vill hellre bo och leva som lokalbefolkningen under en period i motsats till en typisk ”turist-resa” där man får allt serverat.

Nya webbsidor hakar på denna lokala trend och lanserar tjänster som till exempel ”Eatwith” (en tjänst där man snabbt kan hitta någon att äta middag med var i världen man än befinner sig).

Även träningsresor fortsätter att växa i popularitet.

De små flygplatsernas död – men renässans på gång?

Under det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att flygbolag etablerar flyglinjer till utlandet från mindre orter i Sverige. De senaste åren har det dock visat sig att det är svårt att få dessa rutter lönsamma. Bland annat har Ryanair ner flera flyg från orter som Karlstad och Skavsta. Fler nedläggningar runtom i Sverige är tyvärr att vänta och Corona-pandemin har skyndat på denna utveckling. Däremot verkar Skavsta och Växjö Airport och andra flygplatser göra en comeback efter pandemin. Vi får se om det är en tillfällig trend eller om det håller i sig.

De hetaste internationella destinationerna 2024

Grekland är på stark uppgång igen och flera svenska resebyråer lanserar charterresor till nya eller nygamla grekiska destinationer. En av de stora orsakerna till att Grekland kommer att bli det kanske största internationella resemålet 2023 är att man anpassat priserna till den rådande ekonomin. Det har inte varit så här billigt att besöka Grekland på mycket länge. De hetaste destinationerna är Aten och dess riviera.

Mongoliet börjar alltmer locka de som sett allt, som vill ha en annorlunda upplevelse. Och varför inte? Genghis Kahns gamla trakter lockar med historik såsom Sidenvägen, storslagen natur i form av den magiska Gobi-öknen och en nomad livsstil med tusenåriga rötter. Ska du åka dit? Satsa på perioden mellan maj och oktober.

Ett annat exotiskt resmål som länge ansetts för farligt, men som nu börjar locka turister, är Papa Nya Guinea, beläget 16 mil norr om Australien. Stora delar av regionen (som kryddöarna) är fortfarande mer eller mindre outforskade av västerlänningar. Experter ger rådet att man ska besöka Guinea i oktober under festivalen.

Gillar du mer kyla, mörker och ett och annat norrsken (eller varför inte midnattssol)? Gör då som fler och fler amerikaner och besök Island, Grönland eller norska Svalbard.

Kroatien (främst Split och Dubrovnik) lockar alltfler turister, många från Skandinaven.

Kenya är det kanske vackraste landet i Afrika, och landets skönhet och djurliv lockar folk från hela världen.

Även Sydafrika är ett populärt afrikanskt resmål. Främst är det Kapstaden som lockar turister. Här kan man uppleva såväl storstadspuls som afrikansk, vild natur.

Kubas popularitet ökar då alltfler inser vilket unikt resmål denna ö faktiskt är. Här finns mycket att se och uppleva, till fantastiska priser.

Peru är den hetaste destinationen i Sydamerika. Detta tillskriver man främst till att landet två år i rad vunnit tunga internationella priser för ”kulinarisk turism.”

Japan har länge varit ett drömresemål för många. Problemet har dock varit att landet är vansinnigt dyrt. Yenen har dock sjunkit något och i takt med detta ökar turismen.

Tips på presenter etc.


Publicerat

i

av

Etiketter: