Då är resorna som billigast under 2020

Tobago resor

Priserna på flygbiljetter, tågbiljetter och hotellrum varierar kraftigt under året beroende på till var, och när under året, som man reser. I nedanstående lista hittar ni lite tips om när man lämpligast bokar resa X till Y under 2020. Läs också om hur man ska gå tillväga för att boka en så billig flygresa som möjligt.

Detta ska du ha i åtanke inför rese-året 2020

Vecka 1

Nu släpper Sj sina biljetter till dagtågen under påsken.

Vecka 2

Nu är det en bra tid att boka flyg via någon av nätets alla flygbiljett-sajter

Vecka 3

Sista minuten -resorna till sydoastasien och Kanarieöarna är nu som billigast.

Vecka 4

Ska du åka till New York är detta den rätta veckan…ekonomiskt sett. Risken är dock att du hamnar i en snöstorm.

Vecka 5.

Ska du boka en weekendresa till en storstad under våren? Boka nu.

Vecka 6

Nu har alla nyheter inom charter kommit ut i katalogerna och online.

Vecka 8

Vill du ha lite sol, men vill ändå hålla dig inom Europa? Grekiska Kreta och spanska Nerja (nära Malaga) är två bra val, men har du otur regnar det några dagar under resan.

Vecka 9

Nu när Skåne och angränsande län redan firat sportlovet sjunker priserna på flyg från Malmö och Köpenhamn. Flyg från Arlanda och Landvetter däremot stiger i höjden.

Vecka 10

Nu drar storstads-resorna igång på allvar. Priserna är alltid bäst i uppstarten av en säsong.

Vecka 12

SJ släpper biljetterna inför midsommaren. Det är inget att vänta på. Beställ.

Sista chansen att boka påskvecka i fjällen. Har du tur finns det något billigt kvar. Många avbokar i sista stund.

Vecka 14

Undvik Spanien under påsk då det är som dyrast (å andra sidan är det väldigt festligt och vädret är härligt). De billigaste resorna just nu sker till östra Europa.

Vecka 15

Se ovan.

Vecka 18

Höstlovet är en av årets stora reseperioder. Därför bör du boka inför hösten som senast i maj. Vi rekommenderar ljuvliga Nerja öster om Malaga.

Vecka 19

Nu kan man fynda Sista Minuten till Kanarieöarna!

Vecka 21

Nu råder det hysteri kring att boka bussresor till utlandet. Du borde bokat tidigare, men det finns fortfarande platser kvar för dig som inte räds träsmak i 30 timmar. Flygen till Sydeuropa är just nu ganska billiga annars.

Vecka 22

Nu är östra Medelhavet lagom hett, och mycket billigt. Lägenheter och hus i härliga Nerja eller Malaga via Scandic Feel.

Vecka 23

Boka chartern. Charterresan är statistiskt sett billig denna vecka. Den som är först och sist vinner i sammanhanget.

Vecka 27

Om det är högtryck i Sverige är det riktigt billigt att boka resa denna vecka. Om sommaren regnar bort är det soprent i utbudet av flyg. Men kolla vädret på andra sidan Östersjön. Färjorna är billiga och hotell finns det alltid.

Vecka 28

Mellan veckorna 28 och 30 är charterresorna som dyrast.

vecka 29

Nu kan man flyga till Thailand och Karibien billigt. Dessutom är hotell etc. som billigast där nere nu. Även om Karibien växer i popularitet så bromsas intresset tyvärr av en dyr Euro. Tobago är ett billigt alternativ, och passa på att boka när det råder kampan-erbjudande så kommer du undan så billigt som möjligt. Billiga resor till Tobago.

Vecka 30

Sj släpper biljetterna inför höstlovet.

Vecka 34

Nu är det hö tid att boka resan till svenska fjällen senare under året, eller ända fram till påsk året därpå.

Vecka 36

Nu i september så åker svenskarna utomlands med buss som aldrig annars under året. Samtidigt är charter till Spanien, Grekland och Turkiet mycket billiga denna vecka.

Vecka 39

SJ släpper sina biljetter inför jul och nyår.

Vecka 41

Vädret vid södra medelhavet är varmt och behagligt. Havet är fortfarande varmt och resorna billiga. Slå till.

Vecka 42

Nu börjar Karibien-säsongen. Dock lite varning för vädret redan nu. Däremot är kryssningar i Medelhavet ovanligt billigt för tillfället.

Vecka 43

Nu är det i princip för sent att boka inför höstlovet, men kolla utbudet för resor 2 veckor långa eller längre. De ryker sist.

Vecka 44

Höstlov. För sent att boka i princip, om du inte redan gjort det. Någon sista minuten borde det dock finnas för dig som bara måste iväg.

Vecka 46

Sista chansen att få ett vettigt pris, eller plats över huvud taget, på ett tåg under julhelgerna

Vecka 47

Billigt att resa till södra Medelhavet. Kör på någon ort runt Malaga eller Alicante. De har nästan alltid bra väder denna period och flygpriserna är löjligt låga, hotellpriserna likaså.

Vecka 48

Mörkret och kylan gör att svensken knappt orkar boka inför julen, detta gör att resebolagen vid denna tid lockar med finfina erbjudanden. Ta dig samman och fynda.

Vecka 49

Nu fyndar man resor till Thailand och Kanarieöarna under vintern.

Vecka 51

Nu finns det knappt en tågstol eller flygstol kvar i hela landet för dig som hade tänkt resa inom Sverige under julen. däremot är charterresor fortsatt billiga eftersom de flesta lutheraner vill fira jul i slask, och med SVT.

Vecka 52

Resor till utlandet på själva julafton, de få som går då, är mycket billiga. Faktum är att det kan skilja flera tusen beroende på vilken dag du väljer att resa i dessa tider. Analysera priserna beroende på avfärdsdag noggrant.

Källa: DN, spanskafastigheter.se, karibien.eu, tobagoresor.se

Ny sida om resor till Tanzania – safari och bergsbestigning Kilimanjaro etc.

Upplev safari i Tanzania

Vi skulle vilja tipsa om en helt ny sida om resor till Tanzania. Arrangören som varit aktiv sedan 90-talet erbjuder allt från paketresor med sightseeing och avslappning vid strand till kombinationsresor med safari (svensk guide), flertalet naturparker ink. Serengeti) och bestigning av Kilimanjaro till toppen, Uhuru Peak. Tanzania och närliggande Zambia och Malawi är bland de mest spännande platserna man kan besöka i världen.

Om fotoresor – tips för dig som vill ut och fotografera världen

Fotoresa Afrika

Om att välja bland utbudet av fotoresor

Öva dig inför en större fotoresa i dina hemtrakter

Fotoresor blir ett allt vanligare resa-tema i takt med att svenskarna blir allt mer intresserade av fotografi. Vad man kanske bör tänka på när man väljer fotoresa är att när man är nybörjare behöver att inte alla dessa fototurer vara till ett exotiskt resmål, eller ens ligga långt borta. En bygdetur i närheten av din ort är en utmärkt utgångspunkt för att vässa ditt fotande innan du tar nästa steg, en längre, mer avancerad resa.

Gå igenom kostnaderna för olika alternativ

Det kan skilja mycket i pris mellan resebolag som arrangerar fotoresor. Ett tips är att du noggrant studerar vad som ingår i fotoresan. Jämför aspekter som boende, inträdeskostnader, måltider, transporter under resan, etc. Vissa resepaket utgår från att du redan kan konsten att fotografera och är mer inriktade på att hitta fantastiska motiv, och att allt annat (som måltider, transport) stör fotograferandet så lite som möjligt. Andra fotoresor är riktade mot nybörjare och är fotografi-utbildning i kombination med en resa. Ofta är de sistnämnda resorna inte så exotiska. Själva fotograferandet står mer i fokus än motiven.

Den bästa typen av fotoresa är en kombination av båda dessa upplägg. Motiven ska stå i fokus, men man ska också kunna ha med professionella fotografer på resan som kan komma med ovärderliga tips.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är att det inte är för många deltagare i ressällskapet i förhållande till hur många guider som medföljer. Upplevelsen blir urvattnad om gruppen som reser är för stor.

Det finns fortfarande inte så många fotoresor att välja på i Sverige, men utbudet växer. Om du vill ha en resa till ett riktigt exotiskt resmål i kombination med erfarna, professionella fotografer rekommenderas helt klart AktivResors fotoresor till Namibia. ”Följ med på fotoresa till Namibia, ett av Afrikas vackraste länder. Under resan kommer ni uppleva många olika miljöer och en stor variation av motiv: storslagen natur, människor och vilda djur. Ni kommer att besöka världens högsta sanddyner, se majestätiska ökenelefanter, mäktiga stjärnhimlar, hälsa på hos Himbafolket och mycket, mycket mer. Reseledare är fotograferna Elisabeth Landberger och Martin Agfors som båda har tidigare erfarenhet av fotoresor till Namibia.” Dessa resor till Afrika är mycket populära och brukar sälja slut snabbt, så boka tidigt. Säsongen i skrivande stund är mellan april och maj (vilket är en utmärkt period att besöka afrika med fotografi i fokus!).

Dessa resor har ungefär bara 10 deltagare, 2 ledare/fotografer och en medföljande kock! Entréavgifter etc. ingår också i priset, och ni har en chans att såväl fota fantastiska motiv, som att lära er nya, professionella tekniker för att fota bilder i Loney Planet-anda. Rekommenderas starkt!

Fotoresor med Aktivresor

Fotoresa Afrika

Hösten och vintern 2017-2018 – hit är det billigast att resa

Sommaren var inget vidare i år. Detta visar sig inte minst i det otroliga trycket på resor inför hösten och vintern 2017/2018. Vi tänkte därför vi skulle ta en titt på var man kan resa till solen som billigast under hösten och vintern 2016.

Som alla vet kan det skilja många tusenlappar beroende på vilken vecka man bokar sin resa. Enligt omfattande statistik från Aftonbladet så är den absolut dyraste veckan under hösten vecka 44. Faktum är att priserna stiger stadigt ändra fram till höstlovet (älgjaktslovet som det kallas på sina håll). Andra dyra veckor under hösten och vintern är av naturliga skäl vecka 52 och vecka 1.

Tumregeln är alltid att man bör undvika att resa på skollov samt högtider som jul, nyår och påsk.

De allra billigaste veckorna om man ska ta en liten solsemester, eller en resa till en storstad, är nästan alltid utan undantag vecka 49 och 50. Det kan vara lite lurigt att få ledigt för såväl barnen som de vuxna denna period, men är man ute i god tid är det inga problem.

Hur mycket skiljer det åt i priserna då? För en solresa under hösten eller vintern kan det skilja så mycket som 10000 kronor för två veckor i Thailand, från den ena veckan till den andra. En veckas badsemester till Egypten kan skilja så mycket som 5000 kronor per person beroende på när man bokar. För en barnfamilj finns det med andra ord en smärre förmögenhet att spara på att boka under rätt vecka.

Ska du resa till Spanien? Enligt välinitierade spanskafastigheter.se så flyger man som billigast i april (påskveckan undantaget). Då är det dessutom riktigt fint väder i de flesta delar av södra Spanien. Skär dessutom ner på kostnaderna genom att hyra bostad, hus eller lägenhet. Undertecknad föredrar den sanslösa pärlan Nerja. Tips på billigt boende i staden (även 1 månad eller längre).

Är du inte intresserad av billiga resor, och budgetsemester? Du kanske vill unna dig något med en riktig guldkant? Vill du ta en lite längre resa till ett solsäkert paradis? Ett ö-rike som är det säkraste och rikaste i tropikerna? Vi rekommenderar helt klart Seychellerna. Det bästa utbudet av paketresor. Det är inte direkt billiga resor, men kvaliteten på upplevelsen är oslagbar och du kommer inte bli missnöjd med antalet soltimmar. Bästa tiden att resa till Seychellerna för en ren solsemester med mycket vattenaktiviteter är runt april eller oktober.

 

En bok för flygrädda

flygrädsla för nybörjare

I veckan släpptes boken Flygrädsla för nybörjare skriven av Adi Rupic & David Vojnovic. Adi Rupic är entreprenör och reser väldigt mycket i jobbet. Han har under en lång period varit flygrädd men det vände när hans kusin David började studera till pilot. Allt eftersom utbildningen fortskred och David delade med sig av information till Adi, kände Adi att hans flygrädsla blev mildare och mildare för att till slut försvinna helt.

De bestämde sig för att skriva en bok om detta för att försöka hjälpa andra att lindra deras flygrädsla med hjälp av kunskapen om flygplan och flygbranschen. Boken är pedagogiskt upplagd och varvar Adis erfarenheter och upplevelser med Davids kunskap utan att bli för teknisk. Även om du inte är flygrädd så innehåller boken väldigt mycket intressant information om flygplan, flygbranschen och allt det som händer bakom kulisserna, både uppe i luften och nere på marken.

Boken landade på bokhandlarnas hyllor förra veckan och finns att beställa på bland annat Adlibris och Bokus. Skulle du vara sent ute kan du också köpa ett exemplar i alla Pocket Shops flygplatsbutiker på Arlanda och Landvetter!

För mer information besök bokens webbplats www.flygmodig.se

Tips på att flyga billigt till Spanien.

Då är resorna som billigast under året.

 

Om att besöka Legoland

spunnet-socker

Att besöka Legoland är något som står högt på många barns önskelista och förväntningarna är stora. Här kommer tipsen som gör att ni maxar upplevelsen av resan till Legoland.

Välja rätt månad för Legolandsemestern

piratskeppLegoland Billund ligger i Danmark och har öppet en stor del av året. Från mitten av mars till slutet av oktober (under lågsäsong bara på helgerna). Det finns många vattenattraktioner och aktiviteter på Legoland som man ogärna ger sig i kast med när vädret är för kallt. Vissa veckor är det toktrångt på Legoland och besöket går mest ut på att köa.

Tips: Res gärna i början av sommaren eller i slutet av augusti/början september. Undvik att besöka Legoland på helgen, vilket speciellt gäller under högsäsong från mitten av juni till mitten av augusti.

När är det billigast att Besöka Legoland?

Billigast att besöka Legoland är det under våren, fram till mitten-slutet av juni. Då kan du ofta hitta ”boka tidigt rabatter” samt erbjudanden på frinätter.
Entrébiljett ingår ibland i paketresor men om du inte hittar ett bra erbjudande blir det billigast att boka biljetterna online på Legoland.dk/sv med upp till 20% rabatt (om du bokar senast 8 dagar innan).

Du kan fortfarande hitta erbjudanden som t.ex. ger gratis inträde för barn tillsammans med fullt betalande vuxen i juli och augusti, men självklart är priserna generellt högre under högsemestertider…

TIPS!
På websajten RESA MED BARN har man samlat erbjudanden till Legoland 2016 och uppdaterar informationen löpande.

Undvika långa köer

spunnet-sockerTrångt är det på Legoland under juli och en bit in i augusti. Visserligen väderberoende, men besöker ni Legoland under juli-månad, får du räkna med köer. Köerna till åkattraktionerna blir generellt kortare under sen eftermiddag och kväll. Ett förslag är att kanske spara en del av de populäraste åkattraktionerna till sist…

TIPS! Man kan köpa förtursbiljetter inne på Legoland som innebär att ni får “gå före i kön”. Dessa gäller en gång per attraktion.

Soligt väder på Legolandsemester

Man kan ju aldrig garantera vackert väder, men … bäst väder på Legoland är det statistiskt sett under juni månad.
Vill du undvika den värsta trängseln men fortfarande ha goda chanser till sol under besöket är det i juni månad ni ska planera in er Legolandsemester.

Tre snabba tips inför resan till Legoland!

  • En dag räcker inte (Legolandparken är stor, så vill ni hinna med allt bör ni planera för två dagar)
  • Tag med badkläder (Det finns gott om vattenaktiviteter inne på Legoland)
  • Håll utkik efter erbjudande på bullpaket, frukostflingorna och läskedrycksflaskan. Ofta finns erbjudanden om gratis entré för barn med betalande vuxen)

Resetrender 2016 samt de mest populära destinationerna under året

Resenär

En av årets stora trender inom resande är flygplatser blir alltmer bekväma att besöka. Flertalet av de stora internationella flygplatserna bygger om och bygger ut för att göra flygplatsupplevelsen mer bekväm.

Hotell å andra sidan drar ner på personal och inför mer automatiserade system.

Å tredje sidan så är en av 2016 års stora resetrender att man hellre hyr ett hus eller en lägenhet. Detta för oss in på nästa punkt.

Nämligen att man vill ha en mer lokal upplevelse när man reser. Man vill hellre bo och leva som lokalbefolkningen under en period i motsats till en typisk “turist-resa” där man får allt serverat.

Nya webbsidor hakar på denna lokala trend och lanserar tjänster som till exempel “Eatwith” (en tjänst där man snabbt kan hitta någon att äta middag med var i världen man än befinner sig).

Även träningsresor fortsätter att växa i popularitet.

De små flygplatsernas död. Under det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att flygbolag etablerar flyglinjer till utlandet från mindre orter i Sverige. De senaste åren har det dock visat sig att det är svårt att få dessa rutter lönsamma. Bland annat har Ryanair ner flera flyg från orter som Karlstad och Skavsta. Fler nedläggningar runtom i Sverige är tyvärr att vänta.

De hetaste internationella destinationerna 2016

Grekland är på stark uppgång igen och flera svenska resebyråer lanserar charterresor till nya eller nygamla grekiska destinationer. En av de stora orsakerna till att Grekland kommer att bli det kanske största internationella resemålet 2016 är att man anpassat priserna till den rådande ekonomin. Det har inte varit så här billigt att besöka Grekland på mycket länge. De hetaste destinationerna är Aten och dess riviera.

Mongoliet börjar alltmer locka de som sett allt, som vill ha en annorlunda upplevelse. Och varför inte? Genghis Kahns gamla trakter lockar med historik såsom Sidenvägen, storslagen natur i form av den magiska Gobi-öknen och en nomad livsstil med tusenåriga rötter. Ska du åka dit? Satsa på perioden mellan maj och oktober.

Ett annat exotiskt resmål som länge ansetts för farligt, men som nu börjar locka turister, är Papa Nya Guinea, beläget 16 mil norr om Australien.Stora delar av regionen (som kryddöarna) är fortfarande mer eller mindre outforskade av västerlänningar. Experter ger rådet att man ska besöka Guinea i oktober under festivalen.

Gillar du mer kyla, mörker och ett och annat norrsken (eller varför inte midnattssol)? Gör då som fler och fler amerikaner och besök Island, Grönland eller norska Svalbard.

Kroatien (främst Split och Dubrovnik) lockar alltfler turister, många från Skandinaven.

Kenya är det kanske vackraste landet i Afrika, och landets skönhet och djurliv lockar folk från hela världen.

Även Sydafrika är ett populärt afrikanskt resmål. Främst är det Kapstaden som lockar turister. Här kan man uppleva såväl storstadspuls som afrikansk, vild natur.

Kubas popularitet ökar då alltfler inser vilket unikt resmål denna ö faktiskt är. Här finns mycket att se och uppleva, till fantastiska priser.

Peru är den hetaste destinationen i Sydamerika. Detta tillskriver man främst till att landet två år i rad vunnit tunga internationella priser för “kulinarisk turism.”

Japan har länge varit ett drömresemål för många. Problemet har dock varit att landet är vansinnigt dyrt. Yenen har dock sjunkit något och i takt med detta ökar turismen.

 

Enklare och tryggare att åka på fotbollsresa

Fotbollsresor

Min stora passion i livet här alltid varit fotboll. Redan när jag var 6 år gammal blev jag medtaget på min första match i Göteborg. Blev mer eller mindre påtvingad att ta på mig en tröja med dom rätta färgerna, i alla fall om man frågar min morbror. På senare år har jag rest en hel del inom Europa för att få uppleva riktigt stora matcher live. Det är en riktigt mäktig upplevelse och jag rekommenderar alla att åka på en fotbollsresa. Det finns mycket att fascineras över även om du inte är intresserad av själva matchen.

Jag upptäckte tidigt att det inte var helt enkelt att boka en fotbollsresa. Som konsument är man i ett kraftigt informationsunderläge och det finns egentligen ganska mycket som kan gå fel. Var på arenan kommer jag att få plats? Kommer vi att få platser bredvid varandra? Hur, var och när får jag min biljett? Var ligger mitt hotell mm…

I Sverige finns det väldigt många fotbollsresebyråer som erbjuder dels enstaka matchbiljetter men också hela paket, inklusive flyg och hotell. En svårighet för dig som konsument är att du själv aktivt måste söka upp varje resebyrå, samla in information, bedöma byråns trovärdighet och därefter hoppas på att du väljer rätt. Detta är inte helt lätt som sagt, och ofta blir det fel. Resenärerna missuppfattar och blir missnöjda vilket är olyckligt. En fotbollsresa är ju en dyr produkt så självklart vill man ju känna sig trygg. I denna djungel av fotbollsresebyråer uppstod min frustration och motivation som ledde fram till att jag nu har lanserat en ny tjänst, www.allafotbollsresor.se. Du som resenär kan gå in på min sida, fylla i din förfrågan endast 1 gång. Därefter förmedlas förfrågan till 5 st fotbollsresebyråer som känns trygga. Dessa resebyråer har också en undersida där man kan ta del av information om respektive byrå. Sedan kan du i lugn och ro invänta resebyråernas reseförslag. Du spar då tid, kraft och slipper själv navigera runt bland mängder av resebyråer.

Målet med sidan är att fler fotbollsintresserade ska åka på fotbollsresor. Genom att förenkla och effektivisera själva ”köpprocessen” är min förhoppning att så också blir fallet. De förfrågningar jag får in på min sida förmedlas bara till de fotbollsresebyråer jag upplever är trygga aktörer. Det är viktigt att känna sig helt trygg när man ska resa. Det finns liknande ”prisjakt” sidor kring fotbollsresor men jag tror att det finns fler variabler än själva priset som betyder mycket när du ska resa. Exempelvis var hotellet ligger, hur du kommer att få dina matchbiljetter och var på arenan du ska sitta.
www.allafotbollsresor.se

 

Praktik i London – en dagbok av Eva

Eva Eriksson gör London

För ungefär sju månader sedan bestämde jag mig för att åka till London för att göra praktik. Jag går tredje året på gymnasiet och vi var tvungna att göra praktik någonstans i världen vilket var något jag såg väldigt mycket fram emot. Efter mycket mailande fram och tillbaka med olika företag blev det så att jag skulle jobba på ett djurhem i London mellan den 4 November och den 15 November. Praktikplatsen hittade jag genom att helt enkelt googla på “volunteer in London”.

Sedan började all planering. Jag gjorde en budget, en packlista, införskaffade passande arbetskläder, beställde tunnelbanekort, förbokade biljetter till turistattraktioner och försökte ta reda på så mycket jag kunde om London i förväg. Den sista Oktober åkte jag från lilla Östersund till det enorma London. Boende hade jag lyckats ordna genom norska kyrkan som hade ett hus, ungefär 20 minuter väster om centrum med tunnelbanan, där man kunde få hyra ett rum och även få frukost, lunch och middag.

Det första som slog mig när jag rörde mig genom Londons underjordiska system var hur liten jag kände mig där. Det kanske inte är så konstigt egentligen med tanke på att det bor nästan lika många i London som det gör i hela Sverige…

Eftersom att jag kom fram på en Fredag kväll och började min praktik på Tisdagen därpå så hade jag tre dagar som jag använde till sightseeing, shopping och att lära mig hitta runt i staden samt att hitta till djurhemmet där jag sedan skulle göra praktik. Jag handlade en massa julklappar, besökte Oxfort Street och Piccadilly circus, British museum och tittade på Big Ben och Themsen. Mina kvällar såg ofta likadana ut; jag kom hem och åt middag på KFUK, skrev dagbok, pratade med familjen via det underbara internetet och tittade ut genom fönstret på min underbara utsikt som var en grå tegelvägg.

Jag var väldigt spänd inför min första praktikvecka men de som jobbade på djurhemmet var väldigt trevliga och vi diskuterade väldigt många skillnader mellan Sverige och England. De hade till exempel lite svårigheter att förstå att vi har både sommardäck och vinterdäck vilket jag tyckte var ganska roligt. Mina arbetssysslor bestod första veckan av att ta hand om katter genom att städa burar, mata dom och umgås med dom.

Jag väldigt bra med både djur och personal! Jag som bara haft fiskar och damråttor som husdjur tidigare lärde mig väldigt mycket. Mina arbetstider var från 09.00 till 17.00 vilket kändes som väldigt långa dagar men jag hade gott om raster och fika så det gick bra ändå. Eftersom att mina sammanlagda helgdagar var sex stycken så ville jag hitta på saker under vissa av kvällarna efter jobbet också så att jag kunde känna att jag hade gjort allt jag ville göra när jag lämnade London. (Det här målet uppnåddes med undantag för att jag inte gick på en musikal men det gjorde inte jättemycket). På onsdagen åkte jag London Eye, med en klasskompis som också gjorde praktik i London, och det var skönt att ha förbetalda biljetter så att vi slapp stå i långa köer. Åkturen tog ca 30 minuter och utsikten var helt fantastisk.

Selfie vid London Eye

Vi hade även sådan tur att den kvällen vi åkte var det Guy Fawke’s night och vi fick se en hel del fyrverkerier över mörka London. På Lördag kväll träffade jag min familj som överraskade mig med att komma och hälsa på. Så här långt in i min vistelse i London hade faktiskt bara ett problem uppstått och det var att jag inte fick tvätta där jag bodde och började få slut på rena kläder. Det problemet löste jag senare genom att köpa mer kläder.

Helg nr. två hittade jag på saker med min familj. På Söndagen åkte vi alla till Harry Potter world där mycket av filmerna spelades in och man fick se en massa häftiga scener, smaka honungsöl (som smakade som krokan-glass) och lära sig hur skapandet av filmerna gick till. Det var väldigt häftigt och något som jag definitivt rekommenderar om du, som jag, är ett fan av Harry Potter!

Söndagkvällen spenderade jag och min klasskompis på en typisk engelsk pub. Det var en härlig stämning där inne och det var kul att se en del av London som inte var byggd för att underhålla turister utan den här puben hade mysig inredning, amerikansk fotboll på tv:n och salladen kunde fortfarande kallas för sallad fast den bestod till 80% av bacon, kyckling och mayonnaise. Dag två av min helg gick jag och familjen på Madame Tussauds.

Emma Watson vaxdocka

För dom som inte vet så är det en byggnad fylld med vaxdockor som är kusligt lika kändisar. En av dockorna såg så verklig ut att jag stod och tittade på den länge och väl för att se om den blinkade innan jag gav upp och gick med på att det faktiskt bara var en docka. För att fortsätta Harry Potter temat sedan dagen innan så åkte vi efter Madame Tussaudes till King’s Cross för att besöka perrong 9 ¾ där man kunde bli fotad med en halv kundvagn genom tegelväggen a la Harry Potter.

Två katterMin andra praktikvecka. Jag insåg att jag är en katt-människa. Den andra veckan skulle jag vara på kenneln. Där fick jag skrubba rent burar, rasta hundar, gå med dom till en park och umgås med dom. Det var mycket mer att göra där än hos katterna. En kväll efter praktiken åkte jag till centrum igen för att shoppa julklappar och saker till mig själv och fångsten blev väldigt lyckad. En annan kväll träffade jag min klasskompis igen och vi åt middag på stan. Jag lärde mig några saker under den här veckan som inte direkt hade med praktiken att göra men var kul att lära sig ändå;

  • “No fly tipping” betyder inte att man inte får tippa omkull flugor utan att man inte får slänga sopor där.
  • Om något går att fritera så ska det friteras.

Under dom två veckorna som jag praktiserade på djurhemmet lärde jag mig otroligt mycket om att ta hand om djur men det var även väldigt nyttigt att klara sig själv och få prova på en helt ny och annorlunda arbetsplats jämfört med det jag tidigare hade gjort på sommarjobb.

På min sista lediga dag ville jag hinna med sådana saker som jag kände att jag hade kvar av min önskelista över saker att göra i London så efter frukosten bar det av till andra sidan staden som då var den östra sidan där jag frågade mig fram tills jag hittade två stycken marknader där jag strosade runt och fyndade lite smått och gott. Tidigare hade jag besökt British museum men tyckt att det var ganska tråkigt men på praktiken hade ett par personer tipsat mig om att Science museum var roligare för att det var mer interaktivt så efter marknaden tog jag tunnelbanan till South Kensington och gick runt på Science museum i ca två timmar. Det var faktiskt mycket roligare än det tidigare museet och påminde om Tom Titt i Stockholm för er som har varit där.

På väg tillbaka mot KFUK gick jag en tur genom Hyde Park som verkligen är gigantisk. Jag gick längs med ena kortsidan med en kopp varm choklad i handen och fotade park-ytorna, statyerna och dom tjocka ekorrarna. När jag gick förbi Speaker’s corner fick jag veta av en främling att Gud älskar mig och det var väl också trevligt. Tillbaka på mitt rum började jag planera inför min hemresa och fick användning av mina tetris-kunskaper när jag skulle försöka stänga resväskan.

Resan hem igen gick väldigt bra, allt flöt på. Jag är väldigt nöjd med min resa och ganska stolt över mig själv att jag klarade av den ensam (till mesta delen ensam).

London är en väldigt fin liten stor stad som enligt mig är full av trevliga och hjälpsamma människor och jag trivdes bra där trots att det bara var tre av 17 dagar som det inte regnade alls. Oavsett vad man är intresserad av så tror jag att London har ett utbud av aktiviteter som kan passa alla och jag skulle verkligen rekommendera att göra ett besök där.

Artikel skriven av Eva Eriksson

Om att resa till undersköna Costa Rica

Manuel Antonio National park and Beach

Costa Rica är ett drömresmål för dig som älskar djur, natur, tropiskt klimat och paradisstränder! Detta lilla land i Centralamerika som är lika stort som Skåne är till mer än en fjärdedel nationalparker och skyddade områden. På denna lilla yta finner du mer än 5% av världens alla djurarter och mer än 6% av världens alla växtarter. Landet gränsar till Nicaragua i norr och Panama i söder. Till väster så ligger alla vackra stränder mot Stilla havet och i öster så sköljer det Karibiska havet över de magiska stränderna. Det finns mängder med vulkaner, regnskogar och djungel som du finner överallt i denna pärla till land.

Jonatan with a sailfish

Ett fantastiskt resmål är det lummiga Manuel Antonio. Denna strandort ligger på Stillahavssidan och byn ”sitter ihop” med fiskarbyn Quepos. Den korta vägen mellan fiskebyn till stranden går över ett vackert kuperat landskap som kantas av tropisk regnskog. Väl framme i Manuel Antonio så breder den vita sandstranden ut sig över ett par kilometer och parallellt med den så går en mindre gata som erbjuder ett antal mysiga restauranger med mycket bra mat. Manuel Antonio kan erbjuda något som få orter i världen kan erbjuda, förutom sin badvänliga strand så ligger nämligen en otrolig nationalpark i utkanten av orten. Här kan du vandra på egen hand eller med guide och utforska den spännande skogen och de härliga stränderna i parken. Med största sannolikhet så stöter du på nya bekanta i egenskap av sengångare, cappucinoapor, vrålapor, leguaner och mängder med vackra fåglar.

Keel-billed Toucan

I Manuel Antonio kan du förutom att sola, bada, besöka nationalparken, äta gott även lära dig att vågsurfa vilket Costa Rica är mycket känt för. Det marina livet i havet utanför denna ort är magnifikt. Snorkling, dykning men framför allt fiske lockar många turister till Manuel Antonio. Det spännande sportfisket görs på större fiskebåtar som man kan hyra halv- eller heldag. Dessa turer utgår från Quepos och det finns goda möjligheter att du fångar tonfisk, mahi-mahi, sailfish och Blue Marlin. Costa Rica är väldigt månt om sitt djurliv, därav så är de större fiskarna som Sailfish och Marlin fridlysta och fisket som bedrivs av dessa är s.k. Catch and release vilket innebär att efter man fångat dem så släpper man dem tillbaka i det fria.

White-faced monkeys

Om du vill ha hjälp att boka just din Costa Rica resa så hjälper vi mer än gärna till!

Johan Avander
Arbetar sedan 10 år tillbaka med att skräddarsy resor för svenskar till Costa Rica på företaget Swetours.com etablerat i Costa Rica.

 

Därför ska man undvika Charter-resor

Charterresor

Charter-resor var länge och väl i princip det enda man hade att välja på i utbudet av resor. Lyckligtvis är detta inte längre fallet. Faktum är att Charterresan som sådan ofta fortfarande är ett ganska prisvärt alternativ. I alla fall på ytan. Under ytan så döljer sig många pristillägg, undermålig kvalitet och ohederliga metoder.

Idag, den 14 juni 2014, publicerar Aftonbladet en intressant artikel om charterbolagens fula metoder. Bland annat har man pratar med före detta anställda på Ving, Fritidsresor och Apollo.

Vad som kommer fram i artikeln är bland annat att charterbolagens lokala guider, med eller utan sina uppdragsgivares goda minne, ser till att sko sig på allt som går att sko sig på. Till exempel har man provision på bensinstationer som ligger längs vägen från flygplatsen till hotellet, med lokala sjukhus som man för turister till, med restauranger och butiker som ingår i guidade vandringsturer, etc.

Det säger sig själv att om researrangören utgår med provision som utgångspunkt när de designar resan för turisten så är det inte direkt destinationens “pärlor” som man vaskar fram på resemålet.

Än mer allvarligt är att, det enligt artikeln, verkar som om charterbolagen mixtrar med priserna på sitt utbud av hotellrum. Enligt en före detta samarbetspartner till ett stort svenskt charterbolag så är något rejält ruttet i charterbranschens annonsering av 2 eller 3 rum. “Låt oss säga att du betalade extra för att få större lägenhet så var det pengar i sjön. Du hade fått det rummet i alla fall eftersom det inte fanns några andra”.

“Problemet”för resebolagen, enligt Aftonbladets grundtes, är att man nuförtiden har så så låga marginaler i rummen som man hyr ut till turister att man måste se till att dra in pengar via alternativa metoder. Detta innebär att turistens upplevelse är minst lika sponsrad, och icke-autentisk, som vilken svensk storfilm som helst, där produktplaceringarna är så framträdande att de påverkar själva handlingen.

Chefer för resebolagen har fått komma till tals i Aftonbladets intervju och bekräftar flera av anklagelserna samtidigt som man förnekar vissa aspekter. Klart står det dock att charterresan som sådan är ett undermåligt alternativ under utlandssemestern 2014.

Det bästa sättet att resa är att boka flyg själv via något av lågprisbolagen. Boka sedan en lägenhet eller till och med ett hus online (man får så mycket mer bostad för pengarna jämfört med hotell). Detta förfarande i kombination med en pålitlig gratis-guide (vimlar av dem till alla populära destinationer, helt gratis, bara att Googla eller söka i din mobils app-store) gör den egen-skräddade resan till ett överlägset alternativ.

Det krävs inte så mycket energi eller tid för att på egen hand förvandla en okej semester till en fantastisk semester, helt utan att bli mer eller mindre lurad på varje krona längs vägen.

Enligt en ny undersökning utförd av Trivago så visar det sig att Stockholm är den näst dyraste huvudstaden i Europa vad det gäller priser på hotellrum (som jämförelse: i Paris kostar det 1371 kronor per natt)

Över 7000 europeiska hotell deltog i undersökningen och enligt den är London den dyraste huvudstaden att boka hotell i, följt av Stockholm.

Dock är inte ens Stockholm den dyraste staden i Sverige, det är Åre där det kostar i genomsnitt 1578 kronor per natt att boka hotellrum, jämfört med Stockholm som det kostar 1313 kronor. Den billigaste staden i Sverige är Trelleborg där det kostar 961 kronor natten.

Billigast att boka hotell är det i Östeuropa. Några exempel:

Sofia, 504 kronor

Warszawa, 523 kronor

Budapest 531 kronor

I undersökningen konstarerar man också att under ett vinter-OS så ökar priserna med 100 procent på hotellrum. Det kan vara bra att ha i åtanke om man planerar att åka på ett större mästerskap.

 

Därför blir man sjuk efter långflygningar och så kan man undvika det!

Långflygning

Många blir sjuka efter en långflygning. Undersökningar har också visat att människor rapporterar fler symptom på förkylning efter en längre flygning. Så många som 3-20 procent av alla flygresenärer upplever förkylningssymptom 1-2 veckor efter en 2 och en halv timma lång flygning.

Därför blir man sjuk när man flyger

Den vanligaste boven i dramat är den dåliga luften som cirkulerar i kabinen. Dock har forskning visat att ännu viktigare faktorer i sammanhanget är torr luft och kroppens fysiologiska respons till en brist på fuktighet i luften. En annan bidragande orsak är att man sitter i väldigt trånga utrymmen.

Det finns ett skräckexempel som illustrerar hur den dåliga kabinluften kan bidra till att sprida till exempel influensan. Det hände visserligen för länge sedan (ventilationen är lite bättre nu, men inte bra) men ett plan blev försenat med tre timmar och inom två dagar var 72 procent av alla passagerare sjuka i influensan (som man senare spårade till en passagerare i planet). Orsaken var att man stod kvar på flygplatsen med ventilationen avstängd. Rekommendationer är att alla passagerare ska vara ute ur planet inom 30 minuter efter att ventilationen stängts av. Om detta inte sker påminn kabinpersonalen!

Så gör du för att undvika att bli sjuk efter en längre flygning

  • Drick mycket vätska. Det är det enskilt viktigaste du kan göra för din hälsa när du flyger. Detta minskar risken att dra på sig infektioner på grund av den torra luften, men också att du ska drabbas av migrän.
  • Se till att hålla näsan fuktig genom saltvatten nässpray och genom att andas in ångan av varma drycker som kaffe eller choklad. Problemet med torra slemhinnor är nämligen att de är mer mottagliga för virus.
  • Undvik ljummen mat som serveras på planet. Undersökningar har visat att flygplansmat kryllar av bakterier, och som bekant så dödar värme bakterier. Det bästa är att du tar med dig egen mat.
  • Se till att hålla en god handhygien. Kabien kryllar av bakterier, säten och toaletter är dessutom ofta dåligt städade. Särskilt på billiga flyg. Är det någon gång man ska bete sig som om man hade bacillskräck är det på ett flygplan. Med andra ord, ta inte i något följt av att du petar dig i ögonen eller munnen…

Tips:  Använd stödstrumpor. När man sitter stilla länge (på t ex ett flygplan) är det risk att blodcirkulationen försämras och det kan leda till svullnad och värk i både ben och fötter eller ännu värre, blodproppar. Med ett par bra stödstrumpor för flygresor ökar blodcirkulationen tack vare det tryck strumporna skapar mot anklar och vader.

Världens mest incheckade platser 2013

Populära ställen Facebook

Facebook för som bekant statistik på allt mellan himmel och jord. Nu har man precis släppt listan med de platser som man checkat in mest på i världen. Vi tvivlar på att detta har något större “Bucket-list”-värde för globetrotters, men hur som helst. Här följer listan på de platser i världen där folk checkar in med Facebook som oftast.

Nordamerika

Rogers Arena (Vancouver)
Disneyland (Anaheim)

Sydamerika

Audiotorio Nacional (Mexico City)
Parqu Ibirapuera (Sao Paolo)
Puerto Madero (Buenos Aires)

Europa

Blå Lagunen (Reyjavik)
Thw02 (London)
Disney Land Paris (Marne Le Vallé)
Las Ramblas (Barcelna)
Piazze San Marco (Venedig)
Reeperbahn (Hamburg)
Temat Rzeka (Warszawa)
Taksim torget (Istanbul)
Friends Arena (stockholm)
Gorky (Moskva)

Afrika

Ikeja City Mall (Nigeria)
Ikeja City Mall (Nigeria)
Victoria and Alfred Waterfront (Kapstaden)
Sharm El Sheik (egypten)

Asien

Myungdong (Seoul)
Tokyo Disneyland (Tokyo)
Tainan Flower Night Market (Tainan City)
Hong Kong Disneyland (Hong Kong)
Marina Bay Sands (Singapore)
Det gyllene templet (Indien)

Oceanien

Melbourne Cricket Ground (Melbourne)

Charter till Karibien är stekhett i Sverige och Tobago i synnerhet!

Tobago

Att Karibien är det nya Thailand är ingen nyhet. I takt med att dollarn ligger lågt och resenärer drabbas av mer och mer bisarra olyckor i Thailand, i kombination med en politisk osäkerhet, så vänder många blickarna västerut – mot de magiska karibiska öarna.

De flesta stora svenska researrangörer presenterar hela tiden nya koncept, som charter med relativt billigt flyg och hotell till Karibien. Till exempel så satsade Apollo stort i år och nu meddelar man i ett pressmeddelande siffrorna för hur bokningen sett ut under hösten/vintern.

Jämfört med i fjol har man redan tredubblat antalet bokningar och hetaste resemålet av dem alla är Tobago. Sedan följer Mexiko (som egentligen inte kan sägas tillhöra Karibien), Dominikanska republiken och Kuba.

Enligt Sveriges största sajt om Karibien (karibien.eu) så är Tobago en ”smältdegel” av spännande karibisk kulturer och och Tobago lockar främst med ett upphöjt lugn, i motsats till sin andra hälft Trindidad som är mer ”drag” och har mer invånare. Fler tips för dig som ska resa till Tobago eller Trinidad.

En stor fördel med att resa till Trinidad och Tobago är att man inte behöver fixa något visum (det är en gammal brittisk koloni och har starka band till Eu). Dock bör man vaccinera sig mot gula febern och hepatit.

Priserna är Tobago är mycket bra både på mat, dryck och transport. Dessutom är öarna kända för att ha Karibiens kanske bästa shopping. Märkesjeans kostar mindre än hälften jämfört med Sverige!

Utöver att shoppa och ta det lugnt på de vackra stränderna rekommenderas det att man ger sig ut på vandring i den magiska regnskogen, besöker äkta kakaoplantage och storslagna vattenfall.

Öarna är dessutom kända för att vara mycket frisinnade och här utför man bland annat någon form av spektakulär karibisk twerking på nattklubbarna. Om detta spelar in till att göra Tobago till det mest populära resemålet i Karibien för svenskar just nu framgår inte av Apollos pressrelease…

Boka flygresan kring eller på julen för billigaste biljett

Flyg julafton

När det gäller konsten att hitta billiga flygbiljetter handlar allting om bra tajming, att välja en avgång då så få människor som möjligt flyger. Dyrast är det under loven, som till exempel jullovet. Dock så är dagarna kring jul mycket billiga, i synnerhet då självaste julafton. Då är det nämligen få som väljer att flyga. Men ska du ha en så billig flygbiljett som möjligt – flyg på julafton.

Det är resesajten Skyscanner som precis gjort en undersökning där man kommit fram till att biljetterna till populära resmål under vintern som Mexiko, Thailand och Gran Canaria är som allra billigast under perioden på sälla julafton. Faktum är att det kan skilja upp till 3000 kronor i pris (Cancun).

Exempel flyg till Gran Canaria under julen: 22 december 2975, 23 december 2759, 24 december 1901, 25 december 2975.

Så, spara pengar genom att flyga på julafton. De flesta flygbolag ser säkert till att anordna lite extra julfirande ombord, och om inte annat. Vad är väl snön och Kalle Anka jämfört ned en bal på en soldränkt strand?

Första personen som åkte jorden runt utan att flyga

Det tog Graham Hughes nästan fyra år för att täcka 201 nationer och därmed bli den första personen att resa jorden runt utan att flyga.
Vill du göra samma resa på endast fyra minuter utan att behöva lämna huset? Kolla då in Yotube-videon nedan.
33-åringen från Liverpool använde bussar, taxi, tåg och sina egna ben för att färdas 257.49504 kilometer på 1426 dagar – allt på en tajt budget – bara cirka 650 kronor i veckan.