Då är resorna som billigast under 2022

Priserna på flygbiljetter, tågbiljetter och hotellrum varierar kraftigt under året beroende på till var, och när under året, som man reser. I nedanstående lista hittar ni lite tips om när man lämpligast bokar resa X till Y under 2022. Läs också om hur man ska gå tillväga för att boka en så billig flygresa som möjligt.

Detta ska du ha i åtanke inför rese-året 2022 

Observera att beroende på hur Corona-pandemin utvecklas kan mycket här nedanför komma att ändras. Saker och ting är helt enkelt inte som ett vanligt år. Räkna framförallt med dyra priser under sommaren och hösten i år.

Vecka 1

Nu släpper Sj sina biljetter till dagtågen under påsken.

Vecka 2

Nu är det en bra tid att boka flyg via någon av nätets alla flygbiljett-sajter

Vecka 3

Sista minuten -resorna till sydoastasien och Kanarieöarna är nu som billigast.

Vecka 4

Ska du åka till New York är detta den rätta veckan…ekonomiskt sett. Risken är dock att du hamnar i en snöstorm.

Vecka 5.

Ska du boka en weekendresa till en storstad under våren? Boka nu.

Vecka 6

Nu har alla nyheter inom charter kommit ut i katalogerna och online.

Vecka 8

Vill du ha lite sol, men vill ändå hålla dig inom Europa? Grekiska Kreta och spanska Nerja (nära Malaga) är två bra val, men har du otur regnar det några dagar under resan.

Vecka 9

Nu när Skåne och angränsande län redan firat sportlovet sjunker priserna på flyg från Malmö och Köpenhamn. Flyg från Arlanda och Landvetter däremot stiger i höjden.

Vecka 10

Nu drar storstads-resorna igång på allvar. Priserna är alltid bäst i uppstarten av en säsong.

Vecka 12

SJ släpper biljetterna inför midsommaren. Det är inget att vänta på. Beställ.

Sista chansen att boka påskvecka i fjällen. Har du tur finns det något billigt kvar. Många avbokar i sista stund.

Vecka 14

Undvik Spanien under påsk då det är som dyrast (å andra sidan är det väldigt festligt och vädret är härligt). De billigaste resorna just nu sker till östra Europa.

Vecka 15

Se ovan.

Vecka 18

Höstlovet är en av årets stora reseperioder. Därför bör du boka inför hösten som senast i maj. Vi rekommenderar ljuvliga Nerja öster om Malaga.

Vecka 19

Nu kan man fynda Sista Minuten till Kanarieöarna!

Vecka 21

Nu råder det hysteri kring att boka bussresor till utlandet. Du borde bokat tidigare, men det finns fortfarande platser kvar för dig som inte räds träsmak i 30 timmar. Flygen till Sydeuropa är just nu ganska billiga annars.

Vecka 22

Nu är östra Medelhavet lagom hett, och mycket billigt. Läs guide till pärlan Nerja.

Vecka 23

Boka chartern. Charterresan är statistiskt sett billig denna vecka. Den som är först och sist vinner i sammanhanget.

Vecka 27

Om det är högtryck i Sverige är det riktigt billigt att boka resa denna vecka. Om sommaren regnar bort är det soprent i utbudet av flyg. Men kolla vädret på andra sidan Östersjön. Färjorna är billiga och hotell finns det alltid.

Vecka 28

Mellan veckorna 28 och 30 är charterresorna som dyrast.

vecka 29

Nu kan man flyga till Thailand och Karibien billigt. Dessutom är hotell etc. som billigast där nere nu. Även om Karibien växer i popularitet så bromsas intresset tyvärr av en dyr Euro. Tobago är ett billigt alternativ, och passa på att boka när det råder kampan-erbjudande så kommer du undan så billigt som möjligt. Billiga resor till Tobago.

Vecka 30

Sj släpper biljetterna inför höstlovet.

Vecka 34

Nu är det hö tid att boka resan till svenska fjällen senare under året, eller ända fram till påsk året därpå.

Vecka 36

Nu i september så åker svenskarna utomlands med buss som aldrig annars under året. Samtidigt är charter till Spanien, Grekland och Turkiet mycket billiga denna vecka.

Vecka 39

SJ släpper sina biljetter inför jul och nyår.

Vecka 41

Vädret vid södra medelhavet är varmt och behagligt. Havet är fortfarande varmt och resorna billiga. Slå till.

Vecka 42

Nu börjar Karibien-säsongen. Dock lite varning för vädret redan nu. Däremot är kryssningar i Medelhavet ovanligt billigt för tillfället.

Vecka 43

Nu är det i princip för sent att boka inför höstlovet, men kolla utbudet för resor 2 veckor långa eller längre. De ryker sist.

Vecka 44

Höstlov. För sent att boka i princip, om du inte redan gjort det. Någon sista minuten borde det dock finnas för dig som bara måste iväg.

Vecka 46

Sista chansen att få ett vettigt pris, eller plats över huvud taget, på ett tåg under julhelgerna

Vecka 47

Billigt att resa till södra Medelhavet. Kör på någon ort runt Malaga eller Alicante. De har nästan alltid bra väder denna period och flygpriserna är löjligt låga, hotellpriserna likaså.

Vecka 48

Mörkret och kylan gör att svensken knappt orkar boka inför julen, detta gör att resebolagen vid denna tid lockar med finfina erbjudanden. Ta dig samman och fynda.

Vecka 49

Nu fyndar man resor till Thailand och Kanarieöarna under vintern.

Vecka 51

Nu finns det knappt en tågstol eller flygstol kvar i hela landet för dig som hade tänkt resa inom Sverige under julen. däremot är charterresor fortsatt billiga eftersom de flesta lutheraner vill fira jul i slask, och med SVT.

Vecka 52

Resor till utlandet på själva julafton, de få som går då, är mycket billiga. Faktum är att det kan skilja flera tusen beroende på vilken dag du väljer att resa i dessa tider. Analysera priserna beroende på avfärdsdag noggrant.

Källa: DN, spanskafastigheter.se, karibien.eu, tobagoresor.se

Resetrender 2022 samt de mest populära destinationerna under året

Resenär

En av årets stora trender inom resande är att flygplatser blir alltmer bekväma att besöka. Flertalet av de stora internationella flygplatserna bygger om och bygger ut för att göra flygplatsupplevelsen mer bekväm. Dessutom kommer resandet förmodligen vara något begränsat under en lång tid framöver vilket innebär mindre trängsel. Risken är dock ökade säkerhetskontroller, PCR-tester etc.

Hotell å andra sidan drar ner på personal och inför mer automatiserade system.

Å tredje sidan så är en av 2022 års stora resetrender att man hellre hyr ett hus eller en lägenhet. Detta för oss in på nästa punkt.

Nämligen att man vill ha en mer lokal upplevelse när man reser. Man vill hellre bo och leva som lokalbefolkningen under en period i motsats till en typisk ”turist-resa” där man får allt serverat.

Nya webbsidor hakar på denna lokala trend och lanserar tjänster som till exempel ”Eatwith” (en tjänst där man snabbt kan hitta någon att äta middag med var i världen man än befinner sig).

Även träningsresor fortsätter att växa i popularitet.

De små flygplatsernas död. Under det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att flygbolag etablerar flyglinjer till utlandet från mindre orter i Sverige. De senaste åren har det dock visat sig att det är svårt att få dessa rutter lönsamma. Bland annat har Ryanair ner flera flyg från orter som Karlstad och Skavsta. Fler nedläggningar runtom i Sverige är tyvärr att vänta och Corona-pandemin har skyndat på denna utveckling.

De hetaste internationella destinationerna 2022

Observera att Corona-pandemin, hur den utvecklas internationellt, hur bred täckning respektive land har vad det gäller vaccination etc. påverkar huruvida folk vill eller ens får resa dit.

Grekland är på stark uppgång igen och flera svenska resebyråer lanserar charterresor till nya eller nygamla grekiska destinationer. En av de stora orsakerna till att Grekland kommer att bli det kanske största internationella resemålet 2022 är att man anpassat priserna till den rådande ekonomin. Det har inte varit så här billigt att besöka Grekland på mycket länge. De hetaste destinationerna är Aten och dess riviera.

Mongoliet börjar alltmer locka de som sett allt, som vill ha en annorlunda upplevelse. Och varför inte? Genghis Kahns gamla trakter lockar med historik såsom Sidenvägen, storslagen natur i form av den magiska Gobi-öknen och en nomad livsstil med tusenåriga rötter. Ska du åka dit? Satsa på perioden mellan maj och oktober.

Ett annat exotiskt resmål som länge ansetts för farligt, men som nu börjar locka turister, är Papa Nya Guinea, beläget 16 mil norr om Australien. Stora delar av regionen (som kryddöarna) är fortfarande mer eller mindre outforskade av västerlänningar. Experter ger rådet att man ska besöka Guinea i oktober under festivalen.

Gillar du mer kyla, mörker och ett och annat norrsken (eller varför inte midnattssol)? Gör då som fler och fler amerikaner och besök Island, Grönland eller norska Svalbard.

Kroatien (främst Split och Dubrovnik) lockar alltfler turister, många från Skandinaven.

Kenya är det kanske vackraste landet i Afrika, och landets skönhet och djurliv lockar folk från hela världen.

Även Sydafrika är ett populärt afrikanskt resmål. Främst är det Kapstaden som lockar turister. Här kan man uppleva såväl storstadspuls som afrikansk, vild natur.

Kubas popularitet ökar då alltfler inser vilket unikt resmål denna ö faktiskt är. Här finns mycket att se och uppleva, till fantastiska priser.

Peru är den hetaste destinationen i Sydamerika. Detta tillskriver man främst till att landet två år i rad vunnit tunga internationella priser för ”kulinarisk turism.”

Japan har länge varit ett drömresemål för många. Problemet har dock varit att landet är vansinnigt dyrt. Yenen har dock sjunkit något och i takt med detta ökar turismen.

Ny sida om resor till Tanzania – safari och bergsbestigning Kilimanjaro etc.

Vi skulle vilja tipsa om en helt ny sida om resor till Tanzania. Arrangören som varit aktiv sedan 90-talet erbjuder allt från paketresor med sightseeing och avslappning vid strand till kombinationsresor med safari (svensk guide), flertalet naturparker ink. Serengeti) och bestigning av Kilimanjaro till toppen, Uhuru Peak. Tanzania och närliggande Zambia och Malawi är bland de mest spännande platserna man kan besöka i världen.

Om fotoresor – tips för dig som vill ut och fotografera världen

Om att välja bland utbudet av fotoresor

Öva dig inför en större fotoresa i dina hemtrakter

Fotoresor blir ett allt vanligare resa-tema i takt med att svenskarna blir allt mer intresserade av fotografi. Vad man kanske bör tänka på när man väljer fotoresa är att när man är nybörjare behöver att inte alla dessa fototurer vara till ett exotiskt resmål, eller ens ligga långt borta. En bygdetur i närheten av din ort är en utmärkt utgångspunkt för att vässa ditt fotande innan du tar nästa steg, en längre, mer avancerad resa.

Gå igenom kostnaderna för olika alternativ

Det kan skilja mycket i pris mellan resebolag som arrangerar fotoresor. Ett tips är att du noggrant studerar vad som ingår i fotoresan. Jämför aspekter som boende, inträdeskostnader, måltider, transporter under resan, etc. Vissa resepaket utgår från att du redan kan konsten att fotografera och är mer inriktade på att hitta fantastiska motiv, och att allt annat (som måltider, transport) stör fotograferandet så lite som möjligt. Andra fotoresor är riktade mot nybörjare och är fotografi-utbildning i kombination med en resa. Ofta är de sistnämnda resorna inte så exotiska. Själva fotograferandet står mer i fokus än motiven.

Den bästa typen av fotoresa är en kombination av båda dessa upplägg. Motiven ska stå i fokus, men man ska också kunna ha med professionella fotografer på resan som kan komma med ovärderliga tips.

Tips: för att fota med iPhone Pro.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är att det inte är för många deltagare i ressällskapet i förhållande till hur många guider som medföljer. Upplevelsen blir urvattnad om gruppen som reser är för stor.

Det finns fortfarande inte så många fotoresor att välja på i Sverige, men utbudet växer. Om du vill ha en resa till ett riktigt exotiskt resmål i kombination med erfarna, professionella fotografer rekommenderas helt klart AktivResors fotoresor till Namibia. ”Följ med på fotoresa till Namibia, ett av Afrikas vackraste länder. Under resan kommer ni uppleva många olika miljöer och en stor variation av motiv: storslagen natur, människor och vilda djur. Ni kommer att besöka världens högsta sanddyner, se majestätiska ökenelefanter, mäktiga stjärnhimlar, hälsa på hos Himbafolket och mycket, mycket mer. Reseledare är fotograferna Elisabeth Landberger och Martin Agfors som båda har tidigare erfarenhet av fotoresor till Namibia.” Dessa resor till Afrika är mycket populära och brukar sälja slut snabbt, så boka tidigt. Säsongen i skrivande stund är mellan april och maj (vilket är en utmärkt period att besöka afrika med fotografi i fokus!).

Dessa resor har ungefär bara 10 deltagare, 2 ledare/fotografer och en medföljande kock! Entréavgifter etc. ingår också i priset, och ni har en chans att såväl fota fantastiska motiv, som att lära er nya, professionella tekniker för att fota bilder i Loney Planet-anda. Rekommenderas starkt!

Fotoresor med Aktivresor

Fotoresa Afrika

Hösten och vintern 2022-2023 – hit är det billigast att resa

Obs. På grund av Corona är inte nedanstående artikel längre aktuell. Det går inte längre att förutse vilken destination som är billigast. Tidigast 2021/2022 kommer vi veta mer om hur utbud och priser ser ut post Corona. Som det är nu ändras det varje vecka. Flyg ställs in. Hotell går i konkurs etc. Det ”säkraste” är nog ändå att resa inom landet, eller i alla fall inom EU. Glöm inte att kolla upp hur dina försäkringar gäller dessutom.

Sommaren var inget vidare i år. Detta visar sig inte minst i det otroliga trycket på resor inför hösten och vintern 2022/2023. Vi tänkte därför vi skulle ta en titt på var man kan resa till solen som billigast under hösten och vintern 2022.

Som alla vet kan det skilja många tusenlappar beroende på vilken vecka man bokar sin resa. Enligt omfattande statistik från Aftonbladet så är den absolut dyraste veckan under hösten vecka 44. Faktum är att priserna stiger stadigt ändra fram till höstlovet (älgjaktslovet som det kallas på sina håll). Andra dyra veckor under hösten och vintern är av naturliga skäl vecka 52 och vecka 1.

Tumregeln är alltid att man bör undvika att resa på skollov samt högtider som jul, nyår och påsk.

De allra billigaste veckorna om man ska ta en liten solsemester, eller en resa till en storstad, är nästan alltid utan undantag vecka 49 och 50. Det kan vara lite lurigt att få ledigt för såväl barnen som de vuxna denna period, men är man ute i god tid är det inga problem.

Hur mycket skiljer det åt i priserna då? För en solresa under hösten eller vintern kan det skilja så mycket som 10000 kronor för två veckor i Thailand, från den ena veckan till den andra. En veckas badsemester till Egypten kan skilja så mycket som 5000 kronor per person beroende på när man bokar. För en barnfamilj finns det med andra ord en smärre förmögenhet att spara på att boka under rätt vecka.

Ska du resa till Spanien? Enligt välinitierade spanskafastigheter.se så flyger man som billigast i april (påskveckan undantaget). Då är det dessutom riktigt fint väder i de flesta delar av södra Spanien. Skär dessutom ner på kostnaderna genom att hyra bostad, hus eller lägenhet. Undertecknad föredrar den sanslösa pärlan Nerja. Tips på billigt boende i staden (även 1 månad eller längre).

Är du inte intresserad av billiga resor, och budgetsemester? Du kanske vill unna dig något med en riktig guldkant? Vill du ta en lite längre resa till ett solsäkert paradis? Ett ö-rike som är det säkraste och rikaste i tropikerna? Vi rekommenderar helt klart Seychellerna. Det bästa utbudet av paketresor. Det är inte direkt billiga resor, men kvaliteten på upplevelsen är oslagbar och du kommer inte bli missnöjd med antalet soltimmar. Bästa tiden att resa till Seychellerna för en ren solsemester med mycket vattenaktiviteter är runt april eller oktober.

En bok för flygrädda

I veckan släpptes boken Flygrädsla för nybörjare skriven av Adi Rupic & David Vojnovic. Adi Rupic är entreprenör och reser väldigt mycket i jobbet. Han har under en lång period varit flygrädd men det vände när hans kusin David började studera till pilot. Allt eftersom utbildningen fortskred och David delade med sig av information till Adi, kände Adi att hans flygrädsla blev mildare och mildare för att till slut försvinna helt.

De bestämde sig för att skriva en bok om detta för att försöka hjälpa andra att lindra deras flygrädsla med hjälp av kunskapen om flygplan och flygbranschen. Boken är pedagogiskt upplagd och varvar Adis erfarenheter och upplevelser med Davids kunskap utan att bli för teknisk. Även om du inte är flygrädd så innehåller boken väldigt mycket intressant information om flygplan, flygbranschen och allt det som händer bakom kulisserna, både uppe i luften och nere på marken.

Boken landade på bokhandlarnas hyllor förra veckan och finns att beställa på bland annat Adlibris och Bokus. Skulle du vara sent ute kan du också köpa ett exemplar i alla Pocket Shops flygplatsbutiker på Arlanda och Landvetter!

För mer information besök bokens webbplats www.flygmodig.se

Tips på att flyga billigt till Spanien.

Då är resorna som billigast under året.